Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében
 

Nyírbátor

A több mint 13000 fő lakosú Nyírbátor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, Debrecen, Nyíregyháza és Mátészalka háromszögének ölelésében helyezkedik el.

Az első írásos emlék, mely a várost említi, 1279-ből származik. Nyírbátor neve az ótörök batir (jelentése bátor) szóból származik. A kisváros a középkorban virágzó kereskedelmi és kulturális központ volt, történetében meghatározó szerepet játszott számos országos jelentőségű főúr és fejedelem. Nyírbátor két középkori templomának építése Báthory István erdélyi fejedelem nevéhez fűződik.

A városban évről évre számos kulturális rendezvényt tartanak, többek között a Nyírbátori Zenei Napokat, a Szárnyas Sárkány Hetét, valamint a fiatalabb generációt vonzó AZFESZT-Amatőr Zenekarok FESZTiválját.  A nyírbátoriak nagy büszkesége a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő.

A város vállalkozásainak közel 90 százaléka a tercier szektorban tevékenykedik, meghatározó szerepe van a feldolgozóiparnak, a gépgyártásnak valamint a könnyűiparnak. A kistérségi átlagnál valamivel alacsonyabb a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya, csupán 5 százalék.

Nyírbátor város hivatalos honlapja