Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében
 

Nagykároly

2014. augusztus 8.-10.

A rendezvényről szóló beszámolók itt, itt és itt olvashatóak horvát nyelven.

 

Beszámoló a nagykárolyi projektrendezvényről

Carei, Románia

 

A nagykárolyi testvérvárosi találkozó a település August Fest rendezvénysorozatáshoz kapcsolódóan került megrendezésre a Nyírbátorból, Soltról, Muravidről és Tornaljáról érkező vendégek részvételével.

A partnertelepülésekről pénteken délután érkeztek meg a delegációk, és a hivatalos programot egy vacsorával nyitották meg, ahol a hétvége programjait beszélték meg a helyi szervezőkkel. Ezt követte egy műhelybeszélgetés az öngondoskodó, önfenntartó kistérségek lehetőségei valamint az ezek fejlesztését segítő  interkulturális együttműködések témájában, melyen a résztvevők megosztották eddigi tapasztalataikat a nemzetközi együttműködések terén, és olyan új ötleteket és javaslatokat dolgoztak ki, amelyek segítségével saját településül és térségük helyzetét javíthatják, valamint továbbvihetők a projekt eredményei.

Szombaton a résztvevőknek lehetőségük volt megtekinteni a nagy részben Európai Uniós forrásból, határ-menti együttműködések keretében megújuló Károlyi-kastélyt, annak parkját és az ott található műemléki védettséget élvező lovardát, mely a későbbiekben vendéglátó- és szórakoztató központként fog működni, nagyszerű példáját adva a köz-, magán- és civil szféra együttműködésének. A délután folyamán az érdeklődőket a helyi szervezők elkalauzolták a település fontosabb műemlékeihez, majd a testvérvárosi találkozó fő programjára, a magyarországi, horvátországi és szlovákiai vendégcsoportok fellépésére került sor a Károlyi kastély parkjában.

A napot tematikus workshop, és azt követően vacsora zárta, melynek során előbb strukturált, majd kötetlen formában zajlottak a beszélgetések az európai értékek témakörében (szolidaritás, autonómia, együttműködés, részvétel és felelősségteremtés). A beszélgetések legfontosabb tapasztalata, hogy a programban részt vevő ifjúsági csoportok tagjai egyre tudatosabban élik meg európaiságukat, és az ebben rejlő lehetőségeket, valamint az, hogy a szervezés során felmerülő kisebb nehézségek megoldása során olyan együttműködést és egymásra figyelést tapasztaltak, amely komoly hatást gyakorolt szemléletükre és önértékelésükre.

Vasárnap délelőtt műhelybeszélgetések keretében a résztvevők a szociális vállalkozások működésének lehetőségeit vitatták meg, helyi vállalkozók és civilek segítségével, akik saját vállalkozásaikat és az általuk működtetett szervezeteket mutatták be.

A projekttalálkozót közös ebéd zárta, melyen a résztvevők a projekt során kialakult nemzetközi hálózat fenntartási és további fejlődési lehetőségeit vették számba, valamint egyeztettek a projekt záró találkozójáról, és a projekt zárásáig elvégzendő feladatokról.