Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében
 

Muravid

2014. június 13-15.

Donji Vidovec, Horvátország

 

Beszámoló a muravidi projektrendezvényről

A muravidi testvárvárosi találkozó társszervezője a Kud Donji Vidovec, vagyis a helyi kulturális és hagyományőrző egyesület volt. Az egyesület első alkalommal megrendezett folklórfesztiváljához kapcsolódóan került megrendezésre a horvátországi projektesemény a Nyírbátorból, Soltról, Nagykárolyból és Tornaljáról érkező vendégek részvételével.

Pénteken délután és este érkeztek a delegációk a partnertelepülésekről, akik elsőként a helyi Golf Hotelben tartottak megbeszélést a hétvégi teendőkről és a projekt további eseményeiről, később részt vettek a helyi sportegyesület által szervezett programokon, megismerkedtek a helyi önkormányzat dolgozóival, a civil szervezetek tagjaival és tevékenységével, és a hétvégi programok részleteivel.

Szombaton a programok sorát egy műhelybeszélgetés nyitotta meg a polgármesteri hivatal épületében „Szervezzük meg a jövőnket. Lokális civil stratégiaépítés” címmel, ezután került sor a település nevezetességeinek – többek között a helyi hagyományőrző múzeum valamint a katolikus templom –megtekintésére, a résztvevők találkozhattak helyi vállalkozások vezetőivel, akikkel eszmét cserélhettek a szociális vállalkozások helyi lehetőségeiről, később pedig a helyi hagyományőrzők tartottak bemutatót a környéken korábban igen jelentős aranymosás technikájáról.

A közös ebéd után megtartott beszélgetés a legfőbb témája az volt, hogy hogyan motiválhatjuk az állampolgárokat az önszerveződésre, mellyel kapcsolatban a résztvevők megosztották személyes tapasztalataikat és új ötleteiket.

Késő délután kezdődött a népzenei fesztivál, melyen a projektben résztvevő nyírbátori mazsorett csoporton kívül további magyar, horvát és szlovén zenekarok és táncosok léptek fel. A kulturális műsort követően megtartott vacsorát követő műhelybeszélgetés témája az interkulturális kapcsolatépítés volt, a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy a résztvevők segítségével teszteljék saját együttműködési javaslataikat és közös programterveket készítsenek.

A vasárnapi fő program a helyi művésztelep és a vendégművészek részvételével megtartott interkulturális workshop volt, ahol az alkotók bemutatkozására és együttműködési lehetőségeik továbbfejlesztésének megbeszélésre volt lehetőség. A program a muravidi polgármesteri hivatal dolgozóival és a civil szervezetek képviselőivel megtartott beszélgetéssel zárult.